Keresés
Close this search box.

Szakértők beszéltek arról, miért érdemes külön-külön vizsgálni, hogyan hatnak a költségvetések tételei a nőkre és a férfiakra

Izgalmasan indult a 2024-es év a DemNet számára, január elején ugyanis lezajlottak azok a workshopok, amelyeket a brit Women’s Budget Grouppal (WBG) közösen szerveztünk. A WBG az Egyesült Királyság vezető feminista közgazdasági agytrösztje, amely adatalapú elemzéseket és szakpolitikai javaslatokat készít a nemek közötti egyenlőséget célzó gazdaság előmozdítása érdekében. A szervezet szakértői azért érkeztek Budapestre, hogy bemutassák, hogyan lehet elkezdeni olyan költségvetést tervezni, amely azonos súllyal veszi figyelembe a férfiak és nők szempontjait és ezzel hosszú távon hozzájárul egy igazságosabb társadalom létrejöttéhez.

Noha a WBG szakértői által bemutatott szemlélet Magyarországon újnak számít, számos európai városban van már hagyománya (pl. Bécs, Barcelona). Ez nem meglepő annak a fényében, hogy – mint arra Liz Hind, a WBG nemzetközi partnerkapcsolatokért felelős trénere rámutatott – az ilyen módon megtervezett költségvetések jelentősen növelhetik az egy főre jutó össztermék, a GDP nagyságát az adott országban.

Nagy örömünkre jelentős érdeklődés övezte a workshopokat, amelyen különböző szektorok képviselői vettek részt. Bízunk benne, hogy a WBG-vel a jövőben további együttműködésre nyílik majd lehetőség. Az eseményről a Qubit is beszámolt.

Mint ismert, egyre többen élnek világszerte városokban. Noha a lakosok fele rendszerint nő, sokszor mégis olyan, mintha “láthatatlanok lennének”, szempontjaik nem jelennek meg annak ellenére, hogy sok esetben másképp használják a nők és a férfiak a városokban a tereket, szolgáltatásokat, a rendelkezésre álló infrastruktúrát. (Erről beszélgettünk korábban Eva Kaillal, a gender szemléletű várostervezés nemzetközi hírű szakértőjével, illetve Szabó Juliannával, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatójával és a BKK kutatása is ezt bizonyítja.)

A DemNet szerint fontos, hogy erről a jelenségről itthon is széleskörű társadalmi párbeszéd induljon el, melyben a különböző nemek tagjai aktívan vesznek részt. Fontosnak tartjuk, hogy a témával kapcsolatban a nőket közvetlenül is megszólítsuk, hogy megismerhessük a férfiakétól adott esetben eltérő szempontjaikat, tapasztalataikat.