Keresés
Close this search box.

Nyílt levél a Világbanknak: nincs szükség a Doing Business Reportra

A DemNet is csatlakozott a Világbanknak küldött nyílt levél 75 országból származó 346 aláírójához, melyben civil szervezetekkel, a tudományos élet tagjaival és szakszervezetekkel közösen arra szólítjuk fel a Világbank igazgatóit, hogy végleg állítsák le az országokat üzleti szabályozás szempontjából rangsoroló Doing Business Report (DBR) publikálását.

A Doing Business Report egy káros, lefelé tartó versenyt generál az országok között, mivel arra ösztönzi a kormányokat, hogy a dolgozók érdekeit védő munkaerőpiaci szabályozások lazításával, valamint a szociális és környezeti előírások enyhítésével próbálnak feljebb kerülni a rangsorban azért, hogy így több magánbefektetőt csábítsanak az országba.

Több kimutatás készült már arról, hogy a jelentés következtében olyan szakpolitikai és szabályozási változásokat léptettek életbe az országok, amelyek a dolgozók és a környezet kárára a külföldi befektetők és vállalatok érdekeit részesítik előnyben.

A módszertanát évek óta számos megalapozott kritika éri akadémikusok, jogi szakértők, civilek és szakszervezetek részéről, sőt, az ENSZ és az OECD korábbi magas rangú tisztviselői is aggályokat fogalmaztak meg a jelentés eredményeivel és emberi jogi következményeivel kapcsolatban. Maga a Világbank 2020 augusztusában jelentette be, hogy felfüggesztik a jelentés közzétételét, hogy kivizsgálhassanak “néhány szabálytalanságot”.

Bár a jelentés közzétételének felfüggesztését sokan üdvözölték, a Világbank végül úgy döntött, hogy márciusban mégis kiadja a 2021-es Doing Business Reportot. A nyílt levél többi aláírójával közösen azt üzenjük a Világbank igazgatóinak, hogy a Doing Business Reportra nincsen többé szükség.

A nyílt levél teljes szövege és az aláírók listája elérhető itt.

Ha Te is csatlakoznál az aláírókhoz, akkor ezt ezen az oldalon teheted meg.