Keresés
Close this search box.

Régi probléma, új megközelítés: A droghasználat okozta problémákra keresik a választ közösségi gyűlésen az írek

Szerző: Győr Ágnes

Írországban ismét nemzeti szintű közösségi gyűlés (kgy) vette kezdetét a közelmúltban.  Az ország, mely korábban ezen a részvételi eszközön keresztül sikerrel reformált már meg olyan érzékeny témákat, mint az abortusz szabályozása, illetve az azonos neműek közötti házasság legalizálása, ezúttal a droghasználat kérdését állítja a középpontba. Egész pontosan arról kérdezik meg a véletlenszerűen kiválasztott állampolgárokat, milyen változtatásokra lenne szerintük szükség jogi, politikai, gyakorlati szinten ahhoz, hogy csökkenteni lehessen a drogfogyasztás egyénre, családokra, közösségekre és a széles ír társadalomra gyakorolt pusztító hatását.

Citizens’ Assembly on Drugs Use felállításáról az ír parlament (Oireachtas) idén februárban döntött. A gyűlés 99 véletlenszerűen kiválasztott ír állampolgárból és Paul Reid elnökből áll, aki 2019 áprilisa és 2022 októbere között a Health Service Executive, a nemzeti egészségügyi szolgálatot koordináló testület főigazgatója volt.

Mint a közösségi gyűléseknél mindig, a tagok kiválasztása véletlenszerűen történt, olyan módon, hogy a gyűlés végső összetétele leképezze az ír társadalmat bizonyos demográfiai mutatók mentén (pl. nem, korcsoport, iskolai végzettség, lakhely…stb.). Első körben összesen 20 ezer háztartás kapott meghívót és minden háztartás egy tagot regisztrálhatott az eseményre. A gyűlés végső 99 tagját azok közül sorsolták ki, akik jelezték, hogy részt vennének a kgy–n.

Az első ülésre április 15-16-án került sor a malahide-i Grand Hotelben, ahol az egybegyűltek hazai és nemzetközi szakértőktől hallgattak meg előadásokat a drogfogyasztás különböző aspektusairól. Nyitóbeszédében Paul Reid hangsúlyozta:

“Mint elnök, szeretném biztosítani, hogy minden problémát érintünk majd, minden hangot meghallgatunk, minden szempontot figyelembe veszünk. Így tudjuk teljesíteni azt, amire a miniszterelnök és a parlament két háza felkért minket, azaz összeállítani a témában a legalaposabb jelentést és javaslatcsomagot. Nagy feladat áll előttünk, de alig várom, hogy belekezdjünk.”

Fontos megemlíteni, hogy a gyűlés munkáját egy külön munkacsoport is segíti, mely olyan emberekből áll, akiknek személyes tapasztalataik vannak a droghasználattal kapcsolatban. A következő ülésre május közepén kerül sor a dublini várban és tervek szerint összesen fél éven át működik majd a gyűlés.

Régóta eszkalálódó probléma

A közösségi gyűlés témájának választását az indokolja, hogy évtizedek óta egyre nagyobb gondot jelent Írországban az illegális drogfogyasztás.Már 1996-ban létrehozott az akkori kormány egy külön, miniszteri szintű munkacsoportot azért, hogy megtalálja a módját annak, hogyan lehetne csökkenteni a drogok iránti keresletet. A munkacsoport azonban nem tudott áttörést elérni a témában, mint ahogyan azóta egyik kormány sem és a legfrissebb European Drug Riport igen gyászos képet fest a jelenlegi helyzetről. A felmérés alapján az EU-ban Svédország mellett Írországban a legnagyobb a kábítószer-fogyasztással összefüggő halálesetek száma a 16-64 évesek körében. Noha összességben 2014-15 nem nőtt jelentősen a droghasználók száma, a helyzetet komplikálja, hogy a felhasználók körében egyre népszerűbb a kokain országszerte. A kokain fogyasztás mennyisége felmérések szerint 2002-2003 óta duplájára nőtt.

A probléma tehát adott és sokan abban bíznak, a közösségi gyűlés hozhat áttörést a megoldás keresésében. Hiszen – akár az abortusz szabályozás enyhítése, vagy az azonos neműek házasságának legalizálása – a droghasználattal kapcsolatos fellépés is olyan téma, amely erősen megosztja az embereket, erős érzelmeket vált ki, a politika pedig önmagában nem tud vele mit kezdeni.

A Citizens’ Assembly on Drugs Use 2013 óta immáron az ötödik nemzeti szintű közösségi gyűlés Írországban, ráadásul 2022-ben külön Dublin város is tartott tartott kgy-t. Ez utóbbi 2022 áprilisa és októbere közt ülésezett és azt vizsgálta meg, hogy a városvezetés és polgármester megválasztásának milyen módja a legalkalmasabb az ír főváros számára.

Arról, hogy a gazdasági válság után hogyan segítettek a közösségi gyűlések újjáépíteni a politikusok és az állampolgárok közötti bizalmat Írországban, korábban Mary Clare O’Sullivan és Jane Suiter professzor meséltek a DemNetnek. Az izgalmas interjú és a belőle készült összefoglaló itt érhető el. 

(Kiemelt kép forrása: citizensassembly.ie)

(Borítókép forrása: Pexels)