Keresés
Close this search box.

Patrióta Milliomosok – gazdagok az igazságos adózásért

Ha Jeff Bezos kinézett május 17-én az ablakán, furcsa tömörülésre lehetett figyelmes: milliomosok egy csoportja gyülekezett a new york-i és washingtoni otthona előtt is. Az összejövetel célja azonban koránt sem csupán egy baráti látogatás volt; az összegyűlt milliomosok tüntetni készültek.

Amerikai milliomosok egy nagyobb csoportját együtt tüntetni látni önmagában sem számít mindennaposnak, a tüntetés célja pedig csak még meghökkentőbbé tette az eseményt. A milliomosok ugyanis egy, a társadalom egészére nézve igazságosabb, rájuk magukra nézve viszont egy hátrányosabb adórendszer bevezetése mellett szólaltak fel. Azt vallják ugyanis, hogy a szupermilliomos ultragazdagoknak és a multinacionális nagyvállalatoknak több adót kellene fizetniük, hogy ezzel is tegyenek az egyre csak növekvő gazdasági (és gyakran ebből is fakadó politikai) egyenlőtlenségek ellen.

A tüntetést szervező, a progresszív adózás mellett lobbizó, magukat Patrióta Milliomosoknak (Patriotic Millionaires) nevező szervezet szerint a gazdagok megadóztatása nélkül a társadalom ugyanis nem tud fenntarthatóan működni – ezért is vonultak utcára az adóbevallás határidejének napján.

Kik azok a Patrióta Milliomosok?

A Patrióta Milliomosok egy gazdag amerikaiakat tömörítő szervezet, amely elkötelezett a gazdasági egyenlőtlenségek csökkentése, és az adóelkerülés felszámolása mellett. Céljuk egy olyan amerikai társadalom létrehozása, amelyben a gazdagok – így ők maguk is – jobban kiveszik a részüket a közteherviselésből, és a befizetett (és magasabb összegű) adójukkal hozzájárulnak egy fenntarthatóbb, stabilabb gazdasággal rendelkező és befogadóbb jóléti állam létrejöttéhez. A csoport tagjai olyan személyek – főleg befektetők és üzletemberek – , akiknek az éves jövedelme meghaladja az egymillió dollárt vagy az ötmillió dollárnyi vagyontárgybeli értéket.

A szervezet három alapvető értéket igyekszik közvetíteni: a politikai egyenlőséget, a tisztességes fizetést és az igazságos adózást. Meggyőződésük, hogy az egyre növekvő gazdasági egyenlőtlenségek sem a társadalomnak, sem az üzleti életnek nem tesznek jót, illetve hogy a gazdasági és társadalmi fejlődéshez nagyszabású és állandó befektetésre van szükség, amelynek a legnagyobb része – a hatalmas jövedelmükből adódóan – a gazdagokat kell, hogy terhelje. Ezt a törekvésüket azzal indokolják, hogy a gazdag kevesek a szegényebb többséghez képest jóval nagyobb előnyhöz jutottak a gazdasági felosztásban – így tehát a legkevesebb, amit tehetnek, hogy a magasabb adókkal hozzájárulnak az ország kormányzásához.

a Patrióta Milliomosok néhány tagja Fotó: patrioticmillionaires.org

A Patrióta Milliomosok ráadásul még egy nagyon fontos pontra rátapintanak. “Minden amerikait megillet a politikába való beleszólás lehetősége, nem csak a gazdagokat” – utalva a jelenségre, mely szerint a szupergazdagok érdekérvényesítő képessége bőven az átlagembereké fölött van. Ez pedig csak tovább polarizálja a társadalmat, amely végső soron súlyos kataklizmához is vezethet.

Jeff Bezos papíron támogatja az ügyet, mégsem adózik

Ezeket hangsúlyozva szerveztek tehát demonstrációt a csoport tagjai Jeff Bezos házai elé májusban. A milliárdos két otthona előtti tüntetés kétségkívül szimbolikus volt. Jeff Bezosról ugyanis pontosan lehet tudni, hogy cégével, az Amazonnal rendszeresen nem fizet adót több országban, annak ellenére, hogy Bezos maga is kijelentette már korábban: elvben támogatja a multinacionális vállalatok megadóztatását. A szövetségi társasági adóminimum esetében a cég az előírt 21% helyett azonban mindössze 9,4%-ot fizetett be. Ez ráadásul csak az amerikai székhelyű irodáikra vonatkozik; Európa több országában még ennyi sem csorgott be az adóhivatal kasszájába tőlük.

Egy korábbi, 2019-es cikkében a Guardian arról is ír, hogy a hat ‘big tech’ cég – az Amazon, a Facebook, a Google, a Netflix, az Apple és a Microsoft – az elmúlt évtizedben mintegy százmilliárd dollárnyi adót “felejtett el” befizetni. A Patrióta Milliomosok elnöke, Morris Pearl a tüntetésen is kifejtette: ez az állapot fenntarthatatlan, hiszen így egyre kevesebb ember kezében koncentrálódik óriási mértékű felhalmozott vagyon, miközben a szegénységben élők aránya világszerte rohamosan növekszik. A szervezet szerint nekik, gazdagoknak, igenis felelősségük van abban, hogy ezt megváltoztassuk.

A Patriotic Millionaires szerint sokkal több értelme van a gazdagok megadóztatásának, hiszen egy jelentősebb összegű adó befizetése sem befolyásolná alapvetően a saját életminőségüket, pusztán megteremtené a lehetőségét annak, hogy a kevésbé kiváltságos többség számára is garantált legyen egy megfelelő jóléti szint. Mitöbb, itt nemcsak a gazdagok kényszerű megadóztatása a cél: a csoport szerint az is fontos, hogy az adózás önkéntesen és szívesen történjen meg a gazdag személyek és cégek részéről.

A járvány nyertese, mégis az adózásért lobbizik

Többek között erről is beszélgettünk a Patrióta Milliomosok elnökével, Morris Pearllel, aki egy exkluzív interjú keretében elmondta, a szervezet tagjainak célja, hogy megértessék a döntéshozókkal: ha a milliomosok nem adóznak, az hosszú távon mindenkinek árt. Az olyan irányelvek és szabályok, amelyek azt érik el, hogy a gazdagok még gazdagabbak lesznek, a szegények pedig még szegényebbek, hátráltatják a társadalmat, hiszen egy ország képtelen fejlődni és prosperálni akkor, ha a vagyon legnagyobb része a kevesek kezében koncentrálódik. Pearl hozzátette, hogy a Patrióta Milliomosok nem hadjáratot akarnak a gazdagok – vagyis saját maguk – ellen indítani. Pearl például milliókkal gazdagabb, mint a koronavírus-járvány előtt volt, és ez számára egy nagyon kényelmes életet biztosít; a baj csak azzal van, hogy a járvány kezdete óta a válság miatt rengeteg ember vesztette el a munkáját, például a Pearl háza környékén lévő piac eladói is, ahová minden nap ebédelni járt. Szerinte a probléma az, hogy vele ellentétben az ott dolgozók talán a következő havi lakbért sem tudják majd kifizetni.

Arra a kérdésre, hogy a szervezet egyetért-e Biden elnök multikat megadóztató javaslatával, Pearl azt válaszolta, hogy a Trump-kormányhoz képest az új amerikai elnök szerintük jó irányba tereli az adópolitikát. Egyetértenek abban, hogy a hozzájuk hasonló milliomosok alacsony adókulcsa tovább növeli az egyenlőtlenségeket és fenntarthatatlan a fejlődéshez. Azt viszont ők is látják, hogy a gazdagok megadóztatásának kérdése igen heves indulatokat vált ki minden oldalon: a szervezet tagjainak épp ezért az is eltökélt szándéka, hogy az amerikai törvényhozókkal párbeszédet tudjanak létrehozni, és meggyőzzék őket a multik megadóztatásának fontosságáról. Ez azért is fontos, mert a gazdagok lobbiereje akkora, hogy civil szervezetek csak nagyon nehezen tudnak valós változást elérni a témában. Pearl szerint itt jön képbe az állampolgárok szavazati joga: ha ugyanis olyan képviselőket választunk meg, akik ezt az ügyet fontosnak tartják, hallathatjuk a hangunkat a milliomosok lobbijával szemben.