Keresés
Close this search box.

AI-ról szóló közösségi gyűléssel indul a belga soros elnökség részvételiségi programja

Mesterséges intelligenciáról szóló közösségi gyűlés.

Belgium vette át január 1-jén Spanyolországtól az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét és a következő fél év mindenképpen izgalmas lesz azok számára, akik szívükön viselik a részvételiség témáját, vagy akárcsak kíváncsiak arra, milyen hatással lehet a politikai döntéshozatal minőségére, ha jobban bevonják az állampolgárokat a közügyek alakításába. A belga elnökség ugyanis a következő hat hónapra egy többszintes részvételiségi programot dolgozott ki, melynek első eleme egy, a közeljövőben induló, országos szintű közösségi gyűlés (beEU 2024 citizen panel). A Belgium teljes területéről érkező, véletlenszerűen kiválasztott állampolgárok hat napon keresztül tanulnak és ötletelnek arról, hogy hogyan lehetne, kéne szabályozni a mesterséges intelligenciát (artificial intelligence/AI), illetve, hogy ezen a témán belül mi lehetne, minek kéne lennie az EU pontos szerepének.

Sürgető probléma

Az mesterséges intelligencia rohamos fejlődése az elmúlt években egyszerre remény és félelem forrása. Egyszerre nyitotta meg a kapukat az emberiség számára fantasztikus lehetőségek előtt, de a vele járó veszélyek is jelentős aggodalomra adnak okot. Nem meglepő tehát, ha mind uniós, mind pedig nemzeti szinten égető fontosságúvá vált az AI szabályozásának gyors és részletes kidolgozása.

A közösségi gyűléstől a belga kormány azt reméli, lehetőséget teremt arra, hogy a témát minél több aspektusból (köztük biztonsági és morális, valamint többek közt a munkahelyekre, technológiai szuverenitás megőrzésének lehetőségére és a gazdasági versenyképességre, demokráciára gyakorolt hatásának szempontjából) körüljárják az állampolgárok. A folyamat végén egy olyan konstruktív javaslatcsomag születik majd, amely jelentős segítséget nyújt a 2024-29-es időszakra szóló uniós stratégia összeállításához. Az uniós irányvonalakat és célokat meghatározó menetrendet az uniós vezetők várhatóan 2024 júniusában fogadja majd el.

Artificial Intelligence Act
Forrás: Pexels/ThisIsEngineering

Tavaly év végén egyébként az Európai Tanács ideiglenes jelleggel már megállapodott az Európai Parlamenttel a mesterséges intelligenciára vonatkozó harmonizált szabályokról (Artificial Intelligence Act). Mint az Európai Tanács sajtóközleményéből kiderül, a három hónapos maratoni tárgyalások nyomán megszületett rendelettervezet célja annak biztosítása, hogy az európai piacon forgalomba hozott és használt mesterségesintelligencia-rendszerek biztonságosak legyenek, és tiszteletben tartsák az alapvető jogokat és az uniós értékeket.

A mérföldkőnek számító javaslat célja továbbá ösztönözni a mesterséges intelligenciára irányuló beruházásokat és innovációt Európában. A fő eleme a kockázatalapú megközelítés, azaz minél nagyobb kockázatot jelent az adott mesterséges intelligencia rendszer a társadalomnak, annál szigorúbb szabályok vonatkoznak rá. Jelenleg az (ideiglenes) megállapodás jogi és nyelvi felülvizsgálat alatt áll, amíg az EP és a Tanács hivatalosan el nem fogadja azt, feltehetően még még idén tavasszal. Noha a belga közösségi gyűlés javaslatai az Artificial Intelligence Act szövegén már aligha változtatnak, hatással lehetnek később arra, hogy hogyan lesznek a jogszabály elemei átültetve a gyakorlatba.

Hat nap, hatvan résztvevő

A belga közösségi gyűlés február 24-én kezdi meg a munkát Brüsszelben, az Egmont Palace-ben, és három hétvégén át ülésezik majd (február 24-25-én, március 23-24-én és április 20-21-én.) Hogy összetételében hűen tükrözze Belgium lakosságának sokszínűségét, a szervezők az elmúlt hetekben összesen 16 200 meghívót küldtek szét országszerte, melyben arra kérték a címzettet, regisztráljon az eseményre. Közülük 1170-en ezt meg is tették (7,2 százalék), ami nagyon magas aránynak számít. 

A gyűlésen résztvevő 60 állampolgárt végül az összes regisztráló közül sorsolással választották ki január 26-án olyan módon, hogy összetételükben tükrözzék a belga társadalmat korcsoport, nem, lakókörnyezet, jövedelem és iskolai végzettség alapján.

A program minden nap délelőtt tíztől tart délután 5-ig. A résztvevők napidíjat kapnak (összesen 320 eurót, azaz körülbelül 120 ezer forintot), a szervezők továbbá szállást biztosítanak azoknak, akik távolról érkeznek. Hogy milyen alapos tudásátadás zajlik majd a gyűlésen jól jelzi, az eseménynek csak az első hétvégéjén húsz szakértő igyekszik bemutatni az állampolgároknak a téma különböző aspektusait.

A közösségi gyűléssel valódi társadalmi párbeszéd indulhat el Belgiumban a témában, a módszertan pedig biztosítja, hogy minden társadalmi csoport hallathassa a hangját és minden résztvevő elmondhassa a véleményét és megoszthassa a tapasztalatait. A gyűlés francia és holland nyelven zajlik majd és tolmácsok segítik a folyamat gördülékenységét.

Kérdésünkre, hogy milyenek a visszejelzések a közösségi gyűléssel kapcsolatban eddig, David Jordens, a soros elnökség szóvivője elmondta, a mesterséges intelligencia a belga elnökség egyik fő témája és olyasmi, ami nagyon gyakran szerepel a belga országos és helyi hírekben. A közelmúltban kifejlesztett AI applikációk arra sarkalják az állampolgárokat, hogy megpróbálják elképzelni, vajon a technológia fejlődésével mi mindenre nyílik majd lehetőség. Mint mondta, egyértelmű, hogy az AI számos különböző érzelmet vált ki a széles belga társadalomban. Aggodalmat épp úgy, ahogyan bizakodást. Nem tudjuk, pontosan mi történik. Vajon társadalmilag kezdjük elveszíteni a kontrollt az információk felett, vagy éppen ellenkezőleg?

A szóvivő szerint,

a közösségi gyűlésre érkezett nagy arányú regisztráció és számtalan pozitív visszajelzés a lakosság, média és politikusok részéről egyértelműen mutatja, hogy a mesterséges intelligencia témája megragadta a belgák képzeletét.

A mesterséges intelligenciával foglalkozó közösségi gyűlés az első, de távolról sem az egyetlen részvételiség növelését célzó folyamat, amely a belga elnökség alatt zajlik majd. Már most körülbelül tíz, önkormányzati szintű közösségi gyűlés is be van van tervezve Belgium-szerte.

 

A belgák számára nem új a megközelítés

Belgiumban a párbeszéd alapú részvételi eszközöknek igen jelentős hagyománya van, sőt, az úgynevezett deliberatív tanácsok immáron intézményesített részei a döntéshozatali folyamatnak. Arról, hogy mióta, miért és pontosan hogyan működnek ezek, korábban Jonathan Moskovic, a francia nyelvű brüsszeli parlament demokráciáért felelős tanácsadója mesélt a DemNetnek egy interjú keretében.

Noha, Magyarországon itt még nem tartunk, nálunk is több közösségi gyűlés volt már, melyekről bővebben itt olvashattok.

Kiemelt kép forrása: Pexels/Tara Winstead