Keresés
Close this search box.

Főleg anyagi és munkaerőpiaci nehézségek miatt nem vállalnak gyereket a magyarok

A magyarok szerint nem a nők túlzott önmegvalósítása, a női egyenjogúság, vagy a feminizmus divatja tántorítja el a magyarokat a gyermekvállalástól, hanem a nők anyagi és munkaerőpiaci nehézségei – derül ki az Index, a DemNet és a Závecz Research közös, reprezentatív kutatásából. A többség azt sem gondolja, hogy a nők fő feladata a gyermekvállalás lenne, jóllehet a kormány februárban meghirdetett családvédelmi akciótervét helyesli a megkérdezettek nagy része.

A stabil párkapcsolatok hiánya a következő magyarázat, amivel a legtöbb válaszadó egyetértett az anyagi és munkaerőpiaci nehézségek után. A férfiak túlzott passzivitásával a háztartásban és a gyermeknevelésben, mint a gyermekvállalást akadályozó tényezővel inkább nem értettek egyet.

Nincs éles különbség a nemi szerepek megítélésében a válaszadók iskolai végzettsége és életkora szerint. Még a nemek között sincs nagy eltérés a válaszokban. Ugyanakkor azzal az állítással, hogy egy nő nem tudja megvalósítani önmagát a gyermekvállalás mellett, több férfi értett egyet, mint nő. A pártszimpátia az egyetlen markáns sajátosság, ami alapján a legnagyobb különbségek fedezhetők fel a válaszok között.

A többség egyetért azzal, hogy az apáknak több időt kellene vállalniuk a gyermeknevelésben még akkor is, ha emiatt kevesebbet dolgoznak, mint ahogyan azzal is, hogy arra kellene törekedni, hogy egyenlően legyenek elosztva a házimunkák a férfi és a nő között.