Keresés
Close this search box.

A Miskolci Közösségi Gyűlés vezető szakértőinek üzenete

Sokszor kérdezik tőlünk, miért fontos, hogy a közügyeinkbe átlagos emberekként is beleszólhassunk. Hisszük, hogy vannak olyan ügyek, amelyekkel csak közösen, mindannyiunk részvételével tudunk megbirkózni, így a legjobb az, ha a megoldásokat is közösen keressük. Bár a levegőminőség ügye egy komplex szakmai kérdésnek tűnik, a közelgő Miskolci Közösségi Gyűlés vezető szakértői, Csernus Dóra és Vigh Péter összefoglalták, miért fontos, hogy a ebben is közösen, az állampolgárokat bevonva döntsünk.

„Klímaváltozás és légszennyezettség. Mindannyian tehetünk róla, de a jó hír, hogy mindannyian tehetünk is ellene. Közösségben dolgozhatunk azon, hogy két problémát enyhítsünk, növelve mindenkinek az életminőségét. Látszólag különálló problémakörök, amelyek mégis összefüggenek, erősítik egymást, és mindannyiunk életére és egészségére hatással vannak. Bár a globális felmelegedésből fakadó éghajlatváltozás negatív hatásai egyre inkább érezhetőek a mindennapok során Magyarországon is, a társadalom többségének ez még mindig egy távoli, megfoghatatlan témakör.

Akkor miért a légszennyezettség és a levegőminőség a tárgya egy klímaváltozással foglalkozó közösségi gyűlésnek? Ezek a témák sokkal közelebb állnak a hétköznapjainkhoz. A légszennyezést érezzük, látjuk, szagoljuk, akár rögtön ott és akkor, amikor megtörténik. A klímaváltozás esetében nem ilyen könnyen érzékelhető a közvetlen kapcsolat a kibocsátások és a negatív hatások között. A helyi légszennyezésért felelős anyagok jelentős része egyben üvegházhatású gáz is, így felelős a globális felmelegedésért és a kapcsolódó, egyre szélsőségesebb időjárási eseményekért. Ha csökkentjük a légszennyezést, csökkentjük az éghajlatra nehezedő nyomást is.

A légszennyező anyagok városi forrásai a közlekedés, a fűtés, a rossz hulladékgazdálkodás és az égetés. 

Látszólag a légszennyezés civilizációnk megszokott csendes gyilkosa. Elfogadtuk, hogy életünk része, és megpróbálunk vele együtt élni. Ugyanakkor Magyarországon évente 13 ezer ember korai halálát és közel egymillió ember megbetegedését okozza a szennyezett levegő. Ezzel nem kell, és nem is szabad együtt élni. Nincs egészséges mértékű légszennyezettség, az egészségügyi hatásokat a bőrünkön érezzük: gyakoribb megbetegedések, rosszabb életminőség és idő előtti elhalálozások. Egy légszennyezéssel és várható élettartammal foglalkozó mutató szerint egy átlagos borsod-abaúj-zempléni lakos majdnem fél évvel él rövidebb ideig a túl magas légszennyező anyag koncentráció miatt. Ahogy a láthatatlan üvegházhatású-gázok, úgy a légszennyező anyagok sem ismernek határokat, és nem válogatnak a polgárok között.

A globális klímaváltozás megoldása lehetetlen egyedül, csupán egyéni szinten. Azonban egy nagyon is kézzelfogható, helyi probléma kezelésével nemcsak a miskolci levegőminőséget tudnánk javítani, hanem a fenntartható közlekedésen, az energiahatékonyságon, az energiaszegénység felszámolásán és a hulladékgazdálkodással kapcsolatos tudatosságnövelésen keresztül a klímaváltozást is képesek volnánk mérsékelni.

Közösségi fellépéssel így két problémát tudnánk egyszerre kezelni, a megoldások járulékos hasznai pedig messze felülmúlják azt az időt, energiát és befektetést, amit a kivitelezésük igényel. A résztvevő polgárok ezt az egészséges és fenntartható jövőbe való befektetést kezdhetik meg azzal, hogy példát mutatnak, és felvállalják azt, hogy szakértők segítségével megismerik a problémakört, majd saját tudásukat, tapasztalatukat és városismeretüket hozzáadva ajánlásokat és elvárásokat fogalmaznak meg a döntéshozók felé, amelyek minden mostani és jövőbeli miskolci polgár jóllétét fogják szolgálni.

Ebben hívjuk partnerségre a miskolci polgárokat, abban bízva, hogy a regisztrálók alakítani szeretnék a sorsukat, és jobbá akarják tenni szűkebb és tágabb környezetüket, mindannyiunk javára.”