Keresés
Close this search box.

A magyarok szegénypárti születéspolitikát támogatnának

A közvélemény masszív része szerint az államnak a szegény családok gyermekvállalását kellene támogatnia az államnak – derül ki az Index és a DemNet közös kutatásából. A kutatáshoz a Závecz Research márciusban végzett reprezentatív felmérést. Ebből megállapítható, hogy a magyarok döntő többsége egyetért a gyermekvállalás állami ösztönzésével, mindössze 4 százalék mondja azt, hogy senkit ne támogasson az állam ezen a téren.

A válaszadók elsőprő többsége, 93 százaléka nem akarja, hogy a jómódúakat ugyanúgy támogassa az állam, mint másokat, és ugyanilyen sokan inkább a szegények javára fordítanák a kedvezményeket.

Ennek alapján a kormány februárban bejelentett családvédelmi akcióterve a közvélekedéssel éppen ellentétes elveket követ, elsősorban ugyanis a középosztályt, illetve annak is a felsőbb részét célozza. Viszont kiderül a kutatásból az is, hogy döntő részben pártszimpátia kérdése, hogy a válaszadók pozitívabban vagy negatívabban ítélik meg a kormány tervének szükségességét. Ez a szempont még azt is felülírja, hogy valaki kedvezményezettje-e az akciótervnek.

A kutatásból megállapítható az is, hogy a szegényekkel vállalt szolidaritás megáll a romáknál és a bevándorlóknál és a közvélemény jelentős része etnikai alapon szelektáló, diszkriminatív családpolitikát szeretne. Míg a szegények gyermekvállalását a közvélemyény 92 százaléka támogatná, a romákét csak 21 százalék. A bevándorló családokat még kevesebb, 7 százalék segítené állami eszközökkel, a lista legvégén a jómódúak állnak 5 százalékkal.

A felmérés alapján a magyar társadalom jelentős része nem ragaszkodik a hagyományos családmodellhez, a többség ugyanis támogatná a nem hagyományos családformákban élők gyerekvállalását is: az egyedülállókat és a házasságon kívül élőket is különösen támogatandónak tartja 70, illetve 55 százalék.