Ki fizet adót Közép-Kelet-Európában?

Hogyan adóznak a legnagyobb vállalatok Közép-Kelet-Európában? Kik fizetnek adót Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban, Lettországban, Szlovéniában és Bulgáriában? A DemNet Alapítvány ezekre a kérdésekre kereste a választ a londoni Finance Uncovered oknyomozó újságíróival és a vizsgált országok igazságos adózással foglalkozó civil szervezeteivel közös tanulmányban.

Felhívás

A Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány (DemNet) az “Európai polgárok mobilizációja annak érdekében, hogy az egyenlőtlenség és a méltányos adózás az európai fejlesztési kérdések központi témájává váljon a 2015-ös európai fejlesztési évben és utána” című projektje keretében meghirdeti a “Civilek az igazságos adózásért” című ötletpályázatát, melyre olyan civil szervezetek jelentkezését várjuk, akik szeretnének megvalósítani egy nyilvános, utcai akciót (flashmob, performansz, megmozdulás) adóigazságosság témában, és emellett szeretnének alaposabb ismereteket szerezni nemzetközi fejlesztés, adóigazságosság témában.

Lehet-e adóigazságosság? - Az adóelkerülés jelentősége a globális világban

Időpont: 2017. január 24. 13.30-17.00

Helyszín: Aranytíz Kultúrház, 1. emelet, Bakó Géza terem

Cím: 1051 Budapest, Arany János utca 10.

Szervező: DemNet - Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány

A DemNet Alapítvány 2016 decemberben reprezentatív közvélemény-kutatással vizsgálta, hogy mit gondolnak a magyar polgárok az adóelkerülés kérdéséről, a multinacionális vállalatok szerepéről, a fejlett országok, hazai intézmények és a politikusok felelősségéről, hogyan képzelik el az igazságos adórendszert, és kinek és miért adnának adókedvezményeket.

Hogyan adóznánk mi, magyarok?

2017. január 24.

A DemNet Alapítvány 2016. novemberében országos reprezentatív közvélemény-kutatással vizsgálta, hogy mit gondolnak a magyar polgárok az adóelkerülés kérdéséről, a multinacionális vállalatok szerepéről, a fejlett országok, hazai intézmények és a politikusok felelősségéről, hogyan képzelik el az igazságos adórendszert, és kinek és miért adnának adókedvezményeket.

Az adómegnemfizetés 50 árnyalata

Bördős Éva

Az elmúlt években forráspont közeli helyzetbe került az adózásról szóló vita Európában, és szinte alig volt olyan hónap, amikor nem látott napvilágot egy-egy, a multinacionális vállalatok adómegnemfizetési gyakorlatát firtató cikk, vagy elemzés. A jelenség globális jellegére, valamint annak erkölcsi-etikai vetületeire is egyre több szakmai anyag világít rá, hangsúlyozva, hogy bár a vállalatok döntő többsége jogszerűen jár el, amikor a jogi kiskapukat és az adóparadicsomokat kihasználva egyszerűen nem, vagy alig fizet adót egyes országokban, ez a fajta adómegnemfizetés mára már olyan méreteket öltött, hogy egyre többen tartják azt erkölcstelennek és nemkívánatosnak.

Nagy siker: lesz nemzetközi fejlesztési stratégiánk!

Március elején megszavazta a Parlament, hogy végre szülessen meg Magyarország Nemzetközi Fejlesztési Stratégiája. Az Országgyűlés határozatában kimondta, hogy

„... elismerve, hogy a nemzetközi segélyhatékonyság akkor érvényesülhet a legjobban, amennyiben minden kulcs szereplő – a kormányok, a nemzetközi szervezetek, a civil szervezetek és a magánszféra – összefogásával valósul meg,

az Országgyűlés felhívja a Kormányt, hogy

tekintettel a nemzetközi fejlesztési együttműködés és a fejlesztéshatékonyság magas szintű fórumain megfogalmazott elvekre és Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásaira, dolgozzon ki nemzetközi fejlesztési keretstratégiát... és erről számoljon be az Országgyűlés Külügyi bizottságának 2013. június 30-ig."

(idézet a Magyar Közlöny 2013. 03. 07-i számából, a teljes határozati szöveg hírünk alatt illetve itt is elolvasható).

Visegrádi országok a nemzetközi fejlesztési együttműködésben

Beszámoló

DSC 8067 web2013. január 21-én a DemNet Alapítvány visegrádi partnereivel közösen egynapos konferenciát tartott a Visegrádi4 országainak nemzetközi fejlesztési együttműködéséről (NEFE) az Európai Unió házában, Budapesten.

Visegrádi Négyek a nemzetközi fejlesztési együttműködésben

Meghívó

Helyszín: Európa Pont, 1024, Budapest, Lövőház u. 35., 4. em.
Időpont: 2013. január 21-én, hétfőn 11:00-17:30-ig

A DemNet Alapítvány szeretettel meghív minden kedves érdeklődőt a „Visegrádi Négyek a nemzetközi fejlesztési együttműködésben" című konferenciára. Az esemény 2013. január 21-én hétfőn 11:00-17:30-ig az Európa Pontban kerül megrendezésre. Cím: 1024, Budapest, Lövőház u. 35., 4. em. Konferencia terem. Az esemény angol nyelvű, a program itt olvasható. A részvétel regisztrációhoz kötött, kérjük jelentkezzen emailen január 19-ig Miháltz Rékánál: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen. Az Európa Pontba való belépéshez kérjük hozzon magával fényképes igazolványt.

A magyar Aidwatch jelentés bemutatása

2012. november 26-án a magyar Aidwatch jelentés bemutatására került sor, a dokumentumot idén Hodosi Róbert a DemNet Alapítvány munkatársa készítette el. Hasonlóan a tavalyi évhez idén is azzal a céllal jelent meg a dokumentum, hogy a hazai döntéshozók figyelmét felhívja a nemzetközi fejlesztési együttműködés (NEFE) fontosságára és azokra a hazai és nemzetközi elvárásokra is, amik a magyar NEFE-t átláthatóbbá, hatékonyabbá teszik.

Magyar parlamenti képviselők Etiópiában

A DemNet Alapítvány a V4Aid program keretében két magyar politikussal tanulmányúton vett részt Etiópiában 2012. november 11-18 között. A program a visegrádi négyek civil szervezeteivel közösen került megrendezésre, így mind a négy országból két-két parlamenti képviselő vett részt az egyhetes etiópiai küldetésen.

FaLang translation system by Faboba